Úvod Zaujímavosti Zaváracia sezóna je tu: vyskúšajte týchto 9 výborných džemov

Zaváracia sezóna je tu: vyskúšajte týchto 9 výborných džemov

395
0
ZDIEĽAŤ
Zaváracia sezóna je tu: vyskúšajte týchto 9 výborných džemov

Leto je tu a prináša so sebou širokú paletu čerstvého ovocia. Mnoho ľudí sa púšťa do zavárania, aby si toto svieže ovocie mohlo vychutnať aj počas zimy v podobe skvelých džemov. Tu je zoznam 9 z nich, ktoré musíte vyskúšať:

Šípkový džem je vitamínová bomba. Šípky sú bohaté na vitamín C a antioxidanty. Obsahujú vlákninu, ktorá pomáha tráviacemu systému, vitamíny A, E a K, železo, vápnik a ďalšie minerály. Je prínosný pre zdravie srdca, imunitný systém a zdravie kostí. Príjemná aróma a bohatá chuť robia šípkový džem jedinečným a vynikajúcim.

Rakytníkový džem je skvelý na čerstvé pečivo, palacinky, wafle. Môžete ho pridať do jogurtu, ovsenej kaše alebo smoothies. Je vynikajúcim zdrojom vitamínov. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny, minerály ako železo, draslík a vápnik a taktiež antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a imunitného systému.

Jahodový džem je klasickým a veľmi obľúbeným džemom. Jahody sú jedným z najobľúbenejších letných ovocí a ich chuť je sladká, šťavnatá a svieža. Pri varení jahodového džemu sa táto nádherná chuť a aróma zachovávajú. Je jednoduchý na prípravu a nevyžaduje veľa surovín. Potrebujete len čerstvé jahody, cukor a citrónovú šťavu.

Hruškový džem je vynikajúcim spôsobom, ako využiť sezónne zrelé hrušky a vytvoriť lahodnú pochúťku. Hrušky majú sladkú chuť a jemnú textúru, ktorá sa pri varení džemu ešte zosilní. Sú dostupné v rôznych odrodách, pričom každá má svoju špecifickú chuť. Miešaním rôznych odrôd môžete vytvoriť zaujímavé kombinácie chutí.

Egrešový džem je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať šťavnaté a kyslé bobule egreša aj počas ostatných ročných období. Egreše sú bohaté na vitamíny C, A, K, antioxidanty a ďalšie živiny, čo z nich robí zdravé ovocie a skvelý základ pre výrobu chutného džemu.

Čučoriedkový džem je prospešný pre vaše zdravie. Čučoriedky sú jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov medzi ovocím. Pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele a chránia pred rôznymi ochoreniami. Čučoriedky obsahujú vitamíny A, C a K, vlákninu a minerály, ktoré prispievajú k zdraviu očí, imunitného systému a tráviaceho systému.

Brusnicový džem je lahodnou, osviežujúcou pochúťkou. Jeho jedinečná chuť, výhody pre zdravie a všestranné využitie z neho robia obľúbený výrobok v kuchyni. Brusnicový džem je tak skvelým spôsobom, ako si dopriať tieto výhody aj v období, keď čerstvé brusnice nie sú dostupné.

Broskyňový džem má univerzálnu chuť, ktorá sa hodí ku mnohým pokrmom. Broskyne sa dajú kombinovať s ďalšími ovocnými prísadami ako je marhuľa, vanilka, škorica alebo limetka. Môžete experimentovať a vytvoriť si tak vlastné variácie broskyňového džemu podľa svojich preferencií.

Aróniový džem má charakteristickú chuť, ktorá je osviežujúca a výrazná. Zamilujete si ju. Je to skvelá alternatíva ku klasickým ovocným džemom a určite stojí za vyskúšanie. Arónia, známa tiež ako čierna čučoriedka, je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály. Má jemne kyslú a horkastú chuť, ktorá sa pri varení džemu zjemní a vyváži s pridaným cukrom.

Zdroj obrázku: Obrázok od Michal Jarmoluk z Pixabay