Pravidelným používaním sa znečisteniu rúry jednoducho nevyhnete. Prišiel ten deň, kedy ju treba dať do poriadku a vás pri predstave niekoľko hodinového intenzívneho čistenia prepadá panika? Stačí pár osvedčených tipov a rúra bude ako nová. Ste pripravený na účinný a rýchly zásah vo vašej kuchyni?
Zbohom nečistoty
Prípaleniny a mastnota na miestach, ktoré sú často ťažko prístupné? Kuchynská rúra je výborným a obľúbeným pomocníkom, ktorý si z času na čas zaslúži poriadnu údržbu. Jedine že by ste po každom pečení boli natoľko dôslední, že ju vyčistíte od prípadných nečistôt okamžite. Ako teda vyčistiť rúru so skvelým výsledkom, bez zbytočnej námahy a chémie?
Čistenie soľou
Surovina, ktorú má v kuchyni azda každý je nevyhnutná nielen pri varení, jej účinky oceníte aj v pri čistení rúry. Znečistené miesta pretrite najskôr vlhkou handričkou. Pripálené škvrny aj zvyšky jedál či mastnotu posypte soľou tak, aby bol povrch úplne pokrytý. Následne rúru rozohrejete na 50 °C a počkajte až do momentu, kedy soľ nezhnedne. Po vychladnutí soľ pozbierajte a rúru opäť utrite vlhkou handričkou.
Čistenie citrónom
Citrusové ovocie dokáže doslova zázraky. Pozvite ho na účinný boj s neporiadkom do kuchynskej rúry, po ktorom vám bude navyše voňať celá domácnosť. Do plechu alebo zapekacej misy nalejte vodu, pridajte šťavu z 2-3 citrónov a pokojne použite aj dužinu. Rúru zohrejte na 160 – 180 °C a nechajte citrónovú vodu odparovať. Po vychladnutí utrite rúru mokrou handričkou.
Čistenie sódou bikarbónou a octom
Potrebujú staré a zapečené mastné fľaky skôr abrazívny prípravok? Riešením je pasta zo sódy bikarbóny a octu, ktorú si namiešate v pomere pol hrnčeka sódy a niekoľko lyžíc octu. Ten pridávajte postupne tak, aby vznikla kompaktná hmota. Ani hustá, ani príliš riedka. Naneste na znečistené miesta a nechajte niekoľko hodín pôsobiť. Pred finálnym dočistením nastriekajte na znečistené miesta ocot a zotrite handričkou.