Úvod Zaujímavosti Kvalitné gastro zariadenia a kuchynské vybavenie? To je alfa a omega dobrej reštaurácie

Kvalitné gastro zariadenia a kuchynské vybavenie? To je alfa a omega dobrej reštaurácie

360
0
ZDIEĽAŤ
Kvalitné gastro zariadenia
Kvalitné gastro zariadenia

Máte v pláne otvoriť si vlastnú reštauráciu, bistro či v podstate akúkoľvek gastronomickú prevádzku? V tom prípade je dôležité dbať na skutočne kvalitné gastro zariadenie a vybavenie nielen do kuchyne. Prvotriedna kvalita vám zaručí odolnosť a dostatočnú trvácnosť, čo určite oceníte. V gastre totiž väčšinou začínate s myšlienkou dlhoročného podnikania, preto sa vám investovať do toho najlepšieho vybavenia proste vyplatí. Ak si však chcete otvoriť len skúšobne malý stánok na jednu sezónu, je to samozrejme iná situácia. Je to podobné ako vhodná turistická obuv v rôznych prípadoch.  Na krátke prechádzky v podhorskom prostredí vám určite postačia aj obyčajné plátenky, na vysokohorskej turistike však prvotriednu kvalitu poriadnych topánok zaručene oceníte.

V každom prípade je samotný výber gastronomického vybavenia celkom náročný a tiež sa nejedná o úplne lacnú záležitosť. Práve preto, by ste si mali dobre rozmyslieť, čo všetko potrebujete. Po prečítaní tohto článku v tom budete mať možno trochu jasnejšie.

Na výbere správneho materiálu záleží

Pri výbere gastro zariadení je dobré mať na pamäti niekoľko základných bodov. Spísali sme ich pre vás

  • Aký materiál bol použitý pri výrobe?

Nielen kvôli každodennému používaniu je viac ako dôležité, aby sa materiál neopotrebovával a mal vysokú odolnosť

  • Materiál musí splňovať prísne hygienické podmienky

Je to jednoducho preto, že v žiadnom prípade nemôže uvoľňovať zložky, ktoré by mohli ohroziť ľudské zdravie

  • Materiál musí byť odolný voči plesni a korózii

Čo je dôležité nielen kvôli trvácnosti, ale predovšetkým práve kvôli hygiene a ľahkému udržovaniu v dobrom stave

  • Ľahko umývateľný materiál

V neposlednom rade je veľmi dôležité, aby sa použitý materiál dal ľahko umývať a tak bola zaistená maximálna čistota a vysoká efektivita umývacích procesov

Aké vybavenie budete určite potrebovať?

Gastro vybavenie si môžeme rozdeliť do niekoľkých základných kategórií

  • Varná a grilovacia technika
  • Umývacia technika
  • Chladiaca a mraziaca technika
  • Nástroje na prípravu potravín
  • Pomocníci na udržovanie potravín

Okrem klasických sporákov sa v kuchyniach reštaurácií či iných gastro prevádzok dobre uplatnia aj konvektomaty, grilovacie dosky či fritézy. Tradičná mraziaca a chladiaca technika má samozrejme svoje široké uplatnenie, každopádne na svoje si prídu aj napríklad také chladiace vitríny, ktoré sú ideálne pre uchovávanie dezertov.

Ponuka gastro vybavenia a zariadení je teda skutočne široká, je len na vás, čo si vyberiete.